De recente droogte in Nederland heeft geleid tot 2811 branden in de maanden juni en juli, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017. Toen werden in dezelfde maanden 1213 natuurbranden geregistreerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 regio’s.
“Er is door de brandweer heel hard gewerkt, en dat bij regelmaat onder moeilijke omstandigheden”, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. “De hitte waarin onze mensen in deze periode van droogte moesten werken was vaak groot. De inzetten waren lang en inspannend, daarom zijn in veel gevallen extra maatregelen getroffen. Bij branden in de natuur rukt de brandweer standaard met meerdere eenheden uit, om zo een snelle uitbreiding te voorkomen.”
Voorbereid
De brandweer was goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Er zijn meerdere preventieve maatregelen getroffen. Zo wordt er in tegenstelling tot de afgelopen jaren nog in de maanden juli en augustus gevlogen met surveillancevliegtuigjes en was er extra controle door politie en boswachters. Er zijn de voorgaande jaren al op verschillende locaties in de natuur extra waterputten gecreëerd om snel aan water te kunnen komen. In alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes waardoor hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen. Ook is door de regio’s veel aan publieksvoorlichting gedaan.
Specialismen
Het beheersen en bestrijden van natuurbranden is één van de landelijke specialismen van Brandweer Nederland. Binnen dit specialisme worden onder andere de risico’s in kaart gebracht en maatregelen genomen om deze risico’s op natuurbranden zo klein mogelijk te maken. Hierbij wordt intensief samengewerkt met natuurbeheerders en andere partners. Wevers: “Op deze wijze heeft de brandweer goed inzicht in de natuurgebieden en weten we hoe we het beste kunnen optreden bij een natuurbrand. Onze situatie is – mede door de inrichting van de natuurgebieden in ons land en de preventieve maatregelen waar wij ons in Nederland op focussen – niet te vergelijken met de Zuid-Europese landen en Amerika.”
Evaluatie
De natuurbranden van dit seizoen worden in het najaar geëvalueerd. Zo kan de opgedane kennis bij natuurbrandbestrijding met de brandweerregio’s en de Brandweeracademie worden gedeeld om het brandweervak te blijven verbeteren.