Lange wachttijden en tal van geannuleerde vluchten op Schiphol. Geen grootse huldigingen voor Ajax op het Museumplein en Feyenoord op de Coolsingel, maar in plaats daarvan een kleiner feest in hun eigen stadion. Het tekort aan gekwalificeerde beveiligers werd de afgelopen maanden duidelijk zichtbaar voor het grote publiek en de zomer moet nog beginnen. Toch komt het tekort niet uit de lucht vallen.
Enkele jaren geleden waarschuwden beveiligingsbedrijven en de Nederlandse Veiligheidsbranche al voor een dergelijk scenario. Zo vinden tal van evenementen in de zomer kort na elkaar en zelfs tegelijkertijd plaats. Van festivals tot kermissen en wielerkoersen. Dat plaatst beveiligingsbedrijven voor een complexe puzzel. Niet alleen moeten er voldoende medewerkers beschikbaar zijn in verhouding tot het aantal verwachte bezoekers. De beveiligers dienen ook gekwalificeerd en (ruim) vooraf gescreend te zijn.
De coronamaatregelen hebben het tekort aan beveiligers de afgelopen jaren zowel verbloemd als vergroot. Evenementen werden uitgesteld of afgelast en er werd aanzienlijk minder gevlogen. Beveiligers gingen intussen op zoek naar ander werk. Ze zijn niet altijd bereid terug te keren naar de branche waar ze nu tijdens de vakantiepieken zo hard nodig zijn. Dat heeft deels met arbeidsvoorwaarden te maken, maar zeker niet alleen. Want wie garandeert dat na de zomerdrukte, als er mogelijk nieuwe coronamaatregelen zoals lockdowns worden aangekondigd, het hele verhaal niet opnieuw begint?
In dat opzicht is het begrijpelijk dat Schiphol een aanbesteding heeft uitgeschreven voor leveranciers van technologie om met minder personeel passagiers te kunnen controleren. Daarbij denkt de luchthaven aan intelligente systemen die fouilleren grotendeels onnodig maken en x-ray-scanners die reageren op verboden voorwerpen in handbagage. Daardoor zouden aanzienlijk minder beveiligers per securitylane nodig zijn. Schiphol hoopt de nieuwe systemen in 2025 te kunnen inzetten.
Technologie biedt steeds meer mogelijkheden, maar zal de mens nooit volledig kunnen vervangen. Beveiligen is een gespecialiseerd vak dat niet zonder meer door iedereen kan worden uitgevoerd, zoals door medewerkers van een opdrachtgever zelf. Beveiligingsbedrijven werken momenteel hard aan het opschalen van de beschikbare capaciteit, onder meer met een wervingscampagne die mensen moet interesseren om te werken in de beveiligingsbranche. Uiteraard dienen de bedrijven dan wel voldoende perspectief te kunnen bieden om niet alleen personeel te werven, maar ook te behouden.