Aantal woninginbraken daalt licht eerste halfjaar 2024

Het aantal woninginbraken is licht gedaald in het eerste halfjaar van 2024. In totaal noteerde de politie landelijk 10.500 woninginbraken. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen dit zo’n 10.800 keer gebeurde.

Afgezet tegen het aantal inwoners werd in Noord-Brabant en Flevoland het vaakst ingebroken. Dit zijn de enige provincies waar het aantal woninginbraken in het eerste halfjaar hoger lag dan in 2023. In de rest daalde dit aantal.

Het aantal inbraken is het afgelopen decennium flink gedaald. In 2012 telde de politie in het eerste halfjaar nog bijna 44.000 inbraken, in 2019 waren dit er zo’n 18.000. Inmiddels schommelt het aantal woninginbraken per halfjaar rond de 10.000. “Dit betekent nog steeds dat er gemiddeld per dag 58 woninginbraken plaatsvinden”, aldus Marcelino Levering, projectleider van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Happy hours

Uit onderzoek blijkt dat slechts 13 procent van de woninginbraken ’s nachts gebeurt. Bij inbrekers zijn vooral weekenddagen populair, waarbij zaterdag- en zondagmiddag echte ‘happy hours’ zijn. In totaal vindt ruim 60 procent van de inbraken in de middag- en avonduren plaats.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →