Douane onderschept voor bijna 70 miljoen aan cocaïne

De Douane heeft afgelopen weekend in de haven van Rotterdam meerdere partijen cocaïne onderschept met een gezamenlijke straatwaarde van bijna 70 miljoen euro. De ontvangers lijken niets met de smokkel te maken te hebben en de cocaïne is inmiddels vernietigd.

De eerste partij werd gevonden in een container met dozen kleding en huishoudelijke artikelen. De verdovende middelen waren verstopt in een houten kist die tussen de dozen met goederen stond. Totaal ging het om 671 kilogram aan cocaïne. De container kwam uit Panama, moest gelost worden in Antwerpen en zou vervolgens doorgaan naar Ghana.

In een container met bananen werd in de ruimte van de koelmotor 40 kilogram cocaïne ontdekt. Deze container was afkomstig uit Guayaquil en moest door naar Duitsland. Een derde partij cocaïne werd gevonden in de koelruimte van een container met avocado’s. Deze was afkomstig uit Ecuador en bestemd voor een bedrijf in Rotterdam. Er lag 36 kilogram cocaïne tussen de avocado’s.

Woensdag werden er twee partijen onderschept. De eerste zat verstopt in een container met bananen geladen in de Dominicaanse Republiek en was op doorreis naar Spanje. Het betrof 100 kilogram aan cocaïne. De tweede partij werd aangetroffen bij een controle in een container aan boord van een zeeschip uit Mexico en was bestemd voor een bedrijf in Capelle aan de IJssel. De container was beladen met mango’s. Tussen de lading waren rugzakken geplaatst met 70 kilogram cocaïne.

Schiphol

Op 12 juli waren op Schiphol 25 pakketten van ieder een kilogram met cocaïne gevonden. De lading zat in een kartonnen doos tussen andere vracht. Tijdens de controle van de lading van een vliegtuig uit Mexico zagen douaniers een afwijking op de scanbeelden. Daarop werd een fysieke controle gestart. Na het openen van de doos zagen de medewerkers 25 pakketten cocaïne.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →