Onderhandelingen cao Particuliere Beveiliging opnieuw afgebroken

De gesprekken tussen de vakbonden en werkgevers over de cao Particuliere Beveiliging zijn woensdag na ruim een uur afgebroken door de werkgevers. Twee dagen waren gepland om er uit te komen, maar al vrij kort nadat de vakbonden een gezamenlijk tegenbod hadden neergelegd, braken werkgevers de onderhandelingen opnieuw af.

Volgens CNV was het een herhaling van zes weken geleden. Toen lieten werkgevers ook weten niet verder te willen praten. Twee weken daarna werden de vakbonden uitgenodigd om woensdag en donderdag verder te spreken over de nieuwe cao.

“Het is de tweede keer in korte tijd dat werkgevers de deur dicht doen om tot een goede nieuwe cao te komen voor particuliere beveiligers. We kunnen die houding niet goed plaatsen”, aldus Erik Honkoop,
Onderhandelaar namens vakbond CNV.

“In 2022 zijn vakbonden de beveiligingsbedrijven ruimschoots tegemoetgekomen toen de inflatie de pan uit rees. Daarnaast zijn we samen met onze vakbondsleden al sinds november vorig jaar in goed overleg met beveiligingsbedrijven om het vak beveiliger op een hoger niveau te krijgen. Bijvoorbeeld met meer scholing, gezondere roosters en de beschrijving van functies die passen bij de toekomst van het vak.”

Waardering

“Van onze leden hebben we een heldere boodschap gekregen: een fatsoenlijke loonsverhoging, meer waardering voor het belangrijke werk dat beveiligers doen. Die boodschap voeren we op twee manieren uit. Allereerst door met beveiligers afspraken voor de lange termijn te maken. Over roosters bijvoorbeeld en over scholing en het functiegebouw. Die gesprekken – tussen beveiligers en werkgevers – lopen al enige tijd. Daarnaast moet er op korte termijn een nieuwe cao komen waarin we ‘losse eindjes’ repareren en een loonafspraak maken.”

Over die – korte – cao worden werkgevers en vakbonden het keer op keer niet eens. De onderhandelingen daarover duren als sinds dit voorjaar. Erik Honkoop: “Wij gaan nu terug naar onze leden in de cao-commissie. En wellicht zullen we komende tijd al onze leden raadplegen over de verdere stappen die we vanuit vakbond CNV willen zetten. We trekken hierbij zoveel mogelijk op met onze collega’s van de andere vakbonden aan tafel.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →