SGP wil opheldering over groeiend aantal boeren dat wordt benaderd door drugscriminelen

Een op de tien boeren wordt benaderd door personen met verdachte of criminele plannen, zoals drugscriminelen. Dat blijkt uit onderzoek door boerenorganisatie LTO-Noord. De SGP vraagt ministers Van Weel (Justitie en Veiligheid) en Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om opheldering.

SGP-Kamerleden Van Dijk en Flach willen van de ministers weten of er inderdaad sprake is van een trend. “Geeft deze berichtgeving u aanleiding om de aanpak te intensiveren? Worden meldingen van boeren over dit soort dubieuze contacten serieus en voortvarend door de politie opgepakt? Welke capaciteit is beschikbaar en wordt ook daadwerkelijk ingezet om het platteland en het boerenerf veilig te houden?”

De Kamerleden vragen hoe boeren worden ondersteund om na ingegaan te zijn op een dubieus aanbod ‘eruit te stappen’ en het te melden. “Wordt ingezet op meer vertrouwenspersonen bij onder meer boerenorganisaties zodat de drempel verlaagd wordt om aan de bel te trekken?”

De ministers moeten tevens uitleggen hoe boeren worden geïnformeerd en weerbaar gemaakt. “Ziet u mogelijkheden om de sloop van leegstaande stal- of schuurruimte fiscaal of anderszins te stimuleren?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →