Meeste Nederlanders hebben thuis ‘slimme’ apparaten of systemen

In 2024 zei 89 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder heeft thuis een of meerdere ‘slimme’ apparaten of systemen te hebben, zoals beveiligingssystemen, verlichtingssystemen of huishoudelijke apparaten. Het gebruik van deze technologie is de afgelopen twee jaar gegroeid.

Volgens het CBS heeft 23 procent van de Nederlanders in 2024 teksten, video’s of afbeeldingen gemaakt met behulp van een programma met kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Naast jongvolwassenen maakten ook 25- tot 35-jarigen (met 41 procent) relatief veel gebruik van ChatGPT, of van een ander kunstmatige intelligentie programma om teksten, video’s of afbeeldingen te bewerken. 75-plussers deden dit het minst (1 procent).

Van de respondenten zegt 63 procent een smart tv te hebben. 61 procent heeft een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die op afstand of via een app is af te lezen. Ruim 4 op de 10 Nederlanders gebruiken een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby) via een app of een slim audiosysteem.

In 2024 had 57 procent van de Nederlanders slimme accessoires zoals een smartwatch, fitnesstracker, sieraden, of draadloze koptelefoon. In 2022 was dat 51 procent.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →