Opnieuw gesjoemel van uitzendbureau met valse identiteitsdocumenten

Vorige week stuitte de Nederlandse Arbeidsinspectie opnieuw op een uitzendbureau dat arbeidsmigranten van buiten de EU bemiddelde bij verschillende bedrijven. Deze migranten mogen niet in Nederland werken. Geen van de personen kon een origineel identiteitsdocument tonen.

Tijdens inspecties van een verpakkingsbedrijf van exotisch fruit, een bloemkwekerij en paprikakwekerij in Zuid-Holland troffen inspecteurs medewerkers aan die daar door een uitzendbureau aan het werk zijn gezet. Inspecteurs troffen 14 werknemers aan die oorspronkelijk uit Georgiƫ afkomstig zijn.

Bij een bedrijf werden kopieƫn van EU-identiteitsdocumenten getoond. Deze bleken vervalst. Bij navraag van inspecteurs bleek dat de inlenende ondernemingen vrijwel geen inspanningen hadden verricht in het controleren van identiteitsdocumenten.

Tijdens de inspecties bleek verder dat de werknemers tewerk worden gesteld via wisselende uitzendbureaus die gelieerd zijn aan elkaar. De arbeidsmigranten dachten dat ze slechts voor een bureau werkten. Constructies waarbij deze personen van buiten de EU worden door geschoven van het ene naar het andere uitzendbureau houdt de Arbeidsinspectie nauwlettend in de gaten.

Tijdens eerdere controles troffen inspecteurs ook Georgische medewerkers aan met vervalste Europese identiteitspapieren. Bij dit soort constructies overtreedt niet alleen het uitzendbureau, maar ook de inlener de Wet arbeid vreemdelingen. Voor elke werknemer die hier niet mag werken, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een fikse boete krijgen.

Werknemers van buiten de EU mogen in een aantal gevallen wel in Nederland verblijven, maar niet zomaar in Nederland werken. De werknemer moet beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Die vergunning was hier niet geregeld.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →