Rechtspraak deelt zorgen over wachtlijsten in jeugdstrafrechtketen

De Rechtspraak onderschrijft de conclusies van de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar rapport over wachtlijsten in de jeugdstrafrechtketen. Door onder meer capaciteitstekorten moeten jeugdigen vaak te lang wachten op hun straf of maatregel.

Ook gebeurt het dat vonnissen van de jeugdstrafrechter, waarin bepaald is wat er moet gebeuren, niet altijd zoals bedoeld worden uitgevoerd. Het uitgangspunt van jeugdstrafrecht is dat een straf of maatregel gericht bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van de jeugdige, wat de kans op herhaling verkleint. Door de capaciteitstekorten kunnen aanvullende maatregelen soms niet uitgevoerd worden. Daardoor staat het pedagogisch uitgangspunt van het jeugdstrafrecht onder druk.

De Rechtspraak heeft al eerder haar zorgen uitgesproken over de negatieve effecten van tekorten in de strafrechtketen op jeugdigen die met justitie in aanraking komen. Door onder meer een gebrek aan plaatsen in jeugdinrichtingen en een ontoereikend hulpaanbod, kan de straf of maatregel die de jeugdstrafrechter passend vindt niet altijd goed of niet op de meest geschikte plek worden uitgevoerd. Door capaciteitstekorten bij de Justitiële Jeugdinrichtingen worden bijvoorbeeld 18-plussers die volgens het jeugdstrafrecht worden veroordeeld, alsnog in een penitentiaire inrichting voor volwassenen geplaatst.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →