Geldezel Actiedag stopt tien geldezels in Utrecht

Elf personen zijn maandag ontboden door de politie, omdat zij ervan verdacht worden hun rekening te laten gebruiken voor het witwassen van crimineel geld. Deze zogeheten ‘Geldezel Actiedag’ werd georganiseerd door de politie in Utrecht-Noord.

Geldezel, money mule of katvanger: dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om tegen een beloning hun betaalpas en pincode ter beschikking te stellen. Via hun bankrekening kunnen criminelen het geld dat ze stelen met bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude witwassen of wegsluizen. Deze geldezels spelen een belangrijke rol in het voortbestaan van criminele samenwerkingsverbanden.

Van de elf mensen die waren uitgenodigd om zich op het bureau te melden, zijn er tien langs geweest. De verdachten werden verhoord door politie en OM en er was er een medewerker van de reclassering aanwezig, omdat het in deze zaken vaak gaat om kwetsbare verdachten, zodat de hulpverlening direct in gang gezet kon worden.

Alle tien zaken zijn afgehandeld. De strafbeschikkingen bestonden onder andere uit een taakstraf en oplegging van de verplichting om de schade te vergoeden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →