Politie en OM behandelen 39 aangiftes van oplichting

Drie dagen, drie locaties, vier basisteams. Het resultaat: 39 oplichtingszaken die zijn afgehandeld door politie en het Openbaar Ministerie. Het is de opbrengst van de zogenaamde ‘wasstraat’, die onlangs werd georganiseerd door politie en het Openbaar Ministerie, in samenwerking met de reclassering.

In een relatief korte tijd werd een groot aantal gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij oplichtingszaken. Het gaat om personen wiens rekeningnummers naar voren zijn gekomen in aangiftes van oplichting. De verdachte zit daarbij niet altijd achter de oplichtingstruc zelf. In de meest gevallen gaat het om witwassen, waarbij de verdachte fungeert als zogeheten ‘geldezel’. Hierbij wordt zijn of haar rekeningnummer beschikbaar gesteld aan de crimineel.

Op bureaus in Winschoten, Hoogezand en Groningen werden vijftien verdachten verhoord. Elf van hen kregen meteen te horen waarvan ze verdacht werden en wat de beslissing van het Openbaar Ministerie is in hun zaak. Een aantal kreeg een taakstraf, variërend van 16 tot 40 uur en ook werden twee verdachten gedagvaard, nadat ze besloten niet akkoord te gaan met de voorgestelde strafbeschikking. Ook moest een aantal verdachten een schadevergoeding betalen.

In totaal werd hiermee een vervolg gegeven aan 39 aangiftes van oplichting, die in de basisteams Ommelanden-Oost, -Midden, Groningen-Centrum en Groningen-Noord zijn gedaan. Voor vier overige verdachten bleek na het verhoor aanvullend onderzoek nodig te zijn. Deze zaken worden op een later moment afgehandeld. De slachtoffers worden door het OM geïnformeerd over de afhandeling.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →