De Nederlandse Veiligheidsbranche is blij met de uitzondering die de bedrijfstak gaat vormen in de nieuwe ‘uitzend-wet’, de Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (WTTA). Het amendement van Thierry Aartsen (VVD) dat zo’n uitzonderingspositie regelt, is door de Tweede kamer aangenomen.
“Door deze aanvulling op de nieuwe wet behouden onze bedrijven hun aanpassingsvermogen, terwijl flexibele krachten tóch goed beschermd blijven”, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche in een reactie.
Met de nieuwe ‘uitzend-wet’ komt er een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus, detacheerders en payrollbedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Het doel van deze wet is het borgen van de integriteit, voorkomen van misstanden, malafide handelen en vluchtig ondernemerschap. Dat zorgt voor de bescherming van arbeidskrachten, met name arbeidsmigranten, en gaat oneerlijke concurrentie tegen.
De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft met steun van VNO-NCW/MKB-Nederland steeds bepleit dat het in- en uitlenen van personeel in de beveiligingsbranche – cruciaal om bijvoorbeeld bij evenementen snel op- en af te kunnen schalen – niet moet worden opgevat als ‘het ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ zoals in het wetsvoorstel omschreven. Omdat beveiligingsbedrijven al vergunning plichtig zijn en vallen onder de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR), is een extra wet die op hun integriteit toeziet, dubbel op. Kamerlid Aartsen ging in deze opvatting mee en diende zijn, nu aangenomen, amendement in.
Eerder stelde de Nederlandse Veiligheidsbranche dat door het amendement-Aartsen veel extra bureaucratische rompslomp wordt vermeden. “De veiligheidsbranche onder nieuwe wet laten vallen, lost geen problemen op, maar creëert wel nieuwe”, zei Van der Steur.