Het OM eist gevangenisstraffen tot 18 maanden tegen vier voormalige agenten van het politieteam Horst/Peel en Maas (Noord-Limburg). De drie mannen (36, 52, 47) en vrouw (48) worden verdacht van misbruik van gezag, bijvoorbeeld onrechtmatig binnentreden, vals opmaken van processen-verbaal en computervredebreuk.
Omdat er aanwijzingen bestonden van plichtsverzuim door meerdere agenten van het team Horst begon de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie in 2019 een disciplinair onderzoek. Zo kwamen vermoedens van ernstig misbruik van bevoegdheden aan het licht, zoals het zelf melding maken bij Meld Misdaad Anoniem, machtigingen laten tekenen op basis van verkeerde of onvolledige informatie en creatief taalgebruik (bijvoorbeeld het aandikken van een vermoeden) om strafvorderlijke maatregelen mogelijk te maken.
Na overleg met het Openbaar Ministerie stelde de Rijksrecherche een feitenonderzoek in dat leidde tot een strafrechtelijk onderzoek en uiteindelijk tot vervolging van vier verdachten. Het disciplinaire onderzoek van de VIK staat los van het strafdossier. Het zijn twee gescheiden trajecten, met enerzijds een onderzoek naar normoverschrijdend gedrag en plichtsverzuim, en anderzijds een onderzoek naar strafbaar handelen.
Overrompelen
Uit onderzoek blijkt dat de verdachten het niet zo nauw namen met de regels van strafvordering. Ze overrompelden structureel – veelal niet-Nederlands sprekende bewoners – met een bezoek, doorzochten hun huizen en legden hun bevindingen niet vast of informeerden (hulp)officieren onvolledig zodat deze (toch) overgingen tot het afgeven van een machtiging. Dit misbruik van gezag wordt alle vier de verdachten verweten.
Drie van de vier voormalige verbalisanten worden aangeklaagd voor het opzettelijk onjuist opstellen van processen-verbaal. In een geval leidde zo’n ambtsedig en vals opgemaakt pv zelfs tot een veroordeling. “Een zeer ernstig strafbaar feit”, zei de officier van justitie over het manipuleren van de pv’s. “Dit gaat veel verder dan plichtsverzuim en raakt de hele strafrechtketen.”
Voor de 36-jarige en 47-jarige verdachten geldt dat zij volgens het OM onrechtmatig binnentraden in een huis in Grubbenvorst. Op basis van een dubieuze MMA-melding kregen ze toestemming om de woning binnen te gaan en ter plekke lieten ze het na om de procedures te volgen.
De 36-jarige verdachte wordt – als enige van de vier – verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk. In die periode heeft hij meermaals in de politiesystemen die hij als verbalisant tot zijn beschikking had informatie opgevraagd van personen terwijl hij daartoe niet bevoegd was.