Bij de felle brand op de Ginkelse Heide van 3 april verliep de communicatie tussen de hulpverleners chaotisch. Omwonenden kregen pas laat instructies, of ze waren tegenstrijdig.
De natuurbrand ontstond door een militaire oefening en werd bestreden door vijfhonderd brandweermannen. De omwonenden kwamen naar eigen zeggen in vervelende situaties terecht, meldt Omroep Gelderland. Zo kwamen de vlammen rond 15.00 uur tot aan het defensieterrein achter de tuin van omwonenden. De marechaussee vertelde hen om 16.30 uur dat ze hun huis moesten verlaten. Voor de omwonenden was echter onduidelijk waar ze naar toe moesten vertrekken. Zij zeggen tegen de regionale omroep dat er geen enkele informatievoorziening was.
Bij andere mensen stond de marechaussee rond 15.30 uur aan het hek om te zeggen dat zij weg moesten. De omwonenden moesten afwachten bij een tankstation, maar werden daar door de politie gesommeerd te vertrekken. “De politie zei niets te maken te hebben met wat de marechaussee had gezegd. Ik vroeg nog waar we dan heen moesten, en wanneer we terug naar huis konden. Maar dat konden ze mij niet vertellen.” Uiteindelijk konden de meeste bewoners rond 21.00 uur weer naar huis.
De gemeente Ede erkent dat er sprake was van verwarring en miscommunicatie, volgens hen bij de bewoners maar ook bij de politie en marechaussee. Een boswachter zou op eigen initiatief mensen in de omgeving hebben gewaarschuwd. Daarnaast gingen mensen volgens de gemeente uit zichzelf bewegen.