Verzekeraars hebben afgelopen jaar meer dan 11.500 mensen betrapt op fraude. Het leverde een schadepost op van 101 miljoen euro, het grootste bedrag aan opgespoorde fraude in vijf jaar.
“Er is een steeds betere samenwerking met politie en justitie en ook verzekeraars onderling hebben meer contact”, verklaart algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. “Daarnaast worden we steeds beter in de analyse van data. Bij het Verbond hebben we een speciale afdeling voor de opsporing, maar bij de verzekeraars werken ook zo’n 450 fraudecoördinatoren. Vaak oud-politiemensen en financiële experts.”
Toch is de 101 miljoen euro nog maar een beperkt deel van de werkelijke fraude. “Die ligt denk ik een stuk hoger op enkele honderden miljoenen euro’s”, zegt Weurding. “Maar we sporen steeds meer op. Vorig jaar vonden we tienduizend fraudeplegers, nu dus ruim 11.500.”
Verzekeraars proberen de schade van de achterhaalde fraude wel terug te krijgen, maar het resultaat daarvan is niet bekend. Een huishouden betaalt gemiddeld enkele tientjes extra aan premie per jaar als gevolg van niet opgespoorde of niet terugbetaalde fraude. Wel is bekend dat het afgelopen jaar 550.000 euro aan onderzoekskosten is terugbetaald door fraudeurs.
De meeste fraude vindt plaats met schadeverzekeringen en dan met name met betrekking tot de auto. “Maar we zien bijvoorbeeld ook dat mensen die een glasverzekering erbij nemen, dan vaak al schade hebben en dan pas de verzekering afsluiten”, zegt Weurding. Verder wordt vooral gefraudeerd met brand- en opstalverzekeringen en reisverzekeringen.
Lees hier het volledige nieuwsbericht van het Verbond van Verzekeraars.