Minister: personeelskrapte tbs-klinieken niet op korte termijn opgelost

Het aantal tbs-gestelden neemt sterk toe, maar door een tekort aan gekwalificeerd personeel in tbs-klinieken is er steeds vaker geen plek om hen te plaatsen. Demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) verwacht niet dat de personeelskrapte op korte termijn is opgelost.

In antwoord op Kamervragen van JA21 zegt de minister dat de doelgroep in de forensische zorg complexer wordt. Dat maakt de zoektocht naar ervaren en gekwalificeerd personeel ingewikkeld. Het totale tekort aan gekwalificeerd personeel bij tbs-klinieken is volgens hem lastig in beeld te brengen. Het wisselt sterk per kliniek, periode en functiegroep. Bovendien hanteren de instellingen, die op twee na allemaal particulier zijn, verschillende methoden om het tekort te meten. Wel is de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) met alle instellingen in gesprek over de tekorten, hoe zij aan de slag zijn om deze op te vullen en wat de consequenties zijn.

Weerwind: “Bij krapte van personeel kunnen er aangepaste programma’s gedraaid worden waarbij tbs-gestelden bijvoorbeeld langer worden ingesloten. Ook kan in het uiterste geval een afdeling gesloten worden. Zo blijft er voldoende personeel beschikbaar om op een veilige manier begeleiding en zorg aan te bieden en de veiligheid in de kliniek te waarborgen. Op dit moment is daar geen sprake van. Personeelskrapte is geen exclusief probleem voor de tbs-sector, maar een breder maatschappelijk fenomeen waar de gehele zorg mee kampt.”

Vergoeding

Tbs-gestelden die meer dan vier maanden in een gevangenis moeten wachten op plaatsing in een tbs-kliniek hebben recht op een vergoeding. Weerwind: “Uit jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vloeit voort dat enige wachttijd voordat een tbs-gestelde in een tbs-kliniek geplaatst wordt acceptabel is. Deze wachttijd mag niet te lang zijn. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat ‘een termijn van drie maanden die nog met enkele weken tot in totaal vier maanden mag worden verlengd’ toelaatbaar is.”

“Deze norm is in de wet verankerd in artikel 6.3 Wet forensische zorg. Daarin is vastgelegd dat plaatsing van een tbs-gestelde in een instelling binnen een termijn van vier maanden na aanvang van de termijn van de tbs moet geschieden. Indien dat niet lukt, kan de tbs-gestelde aanspraak maken op een passantenvergoeding. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming stelt de hoogte daarvan vast.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →