Vorig jaar meer drugslabs ontmanteld dan ooit

De politie heeft in 2023 aanzienlijk meer locaties voor de productie van drugs ontmanteld dan in de jaren ervoor. Het gaat om labs voor heroïne en/of cocaïne, en synthetische drugs, zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine.

Dat blijkt uit het Nationaal overzicht drugslocaties 2023 van de politie. Nog nooit werden in Nederland in een jaar zo veel drugsproductielocaties ontdekt en ontmanteld. De politie noemt de stijging opmerkelijk: 44 procent meer productielocaties dan in 2022. Dat komt neer op in totaal 151 locaties.

Waar het aantal aan cocaïne gerelateerde productielocaties nagenoeg gelijk is gebleven, is het aantal ontdekte aan heroïne gerelateerde locaties vervijfvoudigd (van twee in 2022 naar tien in 2023) en is het aantal ontdekte aan synthetische drugs gerelateerde productielocaties met 50 procent gestegen (van 83 in 2022 naar 125 in 2023).

Zuid-Holland en Noord-Brabant

De meeste productielocaties werden ontdekt in Zuid-Holland (40) en Noord-Brabant (35). Dat in Zuid-Holland zo veel labs zijn gevonden, komt onder andere doordat de versnijding van cocaïne en heroïne zich concentreert in deze provincie.

De toename van het aantal ontmantelingen is ook te zien bij MDMA en methamfetamine. Vorig jaar vond de politie 32 productieplekken voor MDMA en 29 voor methamfetamine. Het overgrote deel van deze productie is bestemd voor de export. In 2022 was dit voor beide vijftien. Ook werden het afgelopen jaar achttien locaties ontmanteld waar grondstoffen voor de productie van MDMA en (met)amfetamine werden geproduceerd. Verder zijn er 38 locaties voor de productie van amfetamine ontdekt, evenveel als in 2022.

Dumpingen drugsafval

In 2023 zijn 191 dumpingen van drugsafval ontdekt: een stijging van 23 procent ten opzichte van 2022. De meeste dumpplekken waren in Noord-Brabant (42), Zuid-Holland (33), Gelderland (31) en Limburg (30).

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →