Man in gevangenis voor rol bij helpdeskfraude

Een 21-jarige man is veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf omdat hij van augustus 2023 tot en met april als medeplichtig was bij oplichtingen en diefstallen van geld en sieraden en het pinnen met gestolen bankpassen.

De man werkte bij een telecombedrijf en heeft grote hoeveelheden persoonsgegevens van klanten verstrekt aan anderen waarmee (bank)helpdeskfraude is gepleegd. Die gegevens zijn al dan niet opgevraagd uit systemen van het telecombedrijf waar de 21-jarige werkte.

Onder die gegevens waren die van de negen (hoog)bejaarde slachtoffers. In alle gevallen betrof het (bank)helpdeskfraude waarbij iemand zich onterecht voordoet als bankmedewerker, KPN medewerker of politieagent om slachtoffers geld afhandig te maken.

Marktplaatsfraude

Ook nam hij persoonsgegevens van honderden klanten van het telecombedrijf over en deelde een (groot) deel ervan met anderen en schaadde zo het vertrouwen dat klanten van dat bedrijf mogen hebben dat hun gegevens veilig zijn. Daarnaast pleegde hij in april Marktplaatsfraude door een artikel waarvoor betaald was niet te leveren.

Uit zijn strafblad blijkt dat hij een keer eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten. Dat weegt in zijn nadeel mee in de strafmaat. De reclassering adviseerde het volwassenstrafrecht toe te passen. De 21-jarige man functioneert op (licht) verstandelijk beperkt niveau en handelt impulsief en is beïnvloedbaar. Toch heeft jeugdstrafrecht volgens de reclassering geen meerwaarde, omdat hij niet pedagogisch beïnvloedbaar lijkt te zijn.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →