Kortgestrafte zelfmelders begin 2025 opgeroepen, gedetineerden mogelijk in buitenlandse cel

DJI gaat begin volgend jaar kortgestrafte zelfmelders oproepen die eerder vanwege capaciteitsproblemen niet konden worden geplaatst in de gevangenis. Dat schrijft staatssecretaris Coenradie aan de Tweede Kamer.

Er zijn vanaf het eerste kwartaal 2025 veertig plekken voor kortgestrafte zelfmelders beschikbaar bij de PI Veenhuizen, locatie Groot Bankenbosch. Voor de vrijgespeelde plekken geldt een versoberd dagprogramma, waardoor minder personeelsinzet nodig is.

Opgelegde straffen uitvoeren

Met de extra capaciteit kunnen in een jaar tijd honderden kortgestrafte zelfmelders worden geplaatst. DJI blijft samen met de staatssecretaris zoeken naar extra capaciteit om ook zelfmelders met hogere straffen te plaatsen. Uitgangspunt blijft dat opgelegde straffen worden uitgevoerd.

DJI heeft al langer te maken met capaciteitsproblemen en deze zullen de komende tijd mogelijk verergeren. Daarom zijn er het afgelopen jaar al veel maatregelen door de DJI genomen en worden continu verschillende maatregelen tegen het licht gehouden om te beoordelen of hiermee extra capaciteit beschikbaar komt.

Meer uur op cel

Daarbij wordt onder meer gekeken naar de inperking van het aantal uren arbeid, waardoor gedetineerden meer uur op cel zitten en er minder personeelsinzet nodig is. Ook de inzet van meerpersoonscellen wordt opnieuw gewogen.

DJI en de staatssecretaris onderzoeken daarnaast of het mogelijk is om gedetineerden in buitenlandse gevangenis te plaatsen. Zo bracht de staatssecretaris deze week een werkbezoek aan Estland en had een ontmoeting met de verantwoordelijk minister.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →