Nieuw model paspoort en identiteitskaart geïntroduceerd

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten zien er sinds maandag anders uit. Naast aanpassingen tegen namaak, zit er ook een wijziging in waardoor slechtzienden het paspoort en de ID-kaart makkelijker kunnen gebruiken.

De nieuwe modellen zijn volgens de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens in lijn met de nieuwste (inter)nationale standaarden, wet- en regelgeving en bevatten nieuwe echtheidskenmerken. De wijzigingen moeten helpen om fraude, misbruik en vervalsing tegen te gaan.

Het nieuwe model paspoort heeft een kleurenfoto op pagina 3, een kleine kleurenfoto op de houderpagina en een Card Access Number (CAN) voor toegang tot de chip. De hoofdfoto is opgeslagen in de chip in een groter formaat. Op de titelpagina (achterzijde houderpagina) zijn het documentnummer, lengte en naam partner vermeld.

De nieuwe identiteitskaart heeft cijfers die kenmerken aangeven, een grotere hoofdfoto en een kleine kleurenfoto en een Nederlandse vlag. Ook in dit document is de hoofdfoto in de chip in groter formaat opgeslagen.

Oude paspoorten en ID-kaarten die nog niet verlopen zijn, blijven gewoon geldig.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →