Afgelopen seizoen opnieuw minder incidenten in en rond voetbalstadions

In het seizoen 2023/2024 lag het aantal wanordelijkheden en incidenten in het betaald voetbal voor de tweede maal op rij onder dat van het seizoen ervoor. Het lijkt er daarmee op dat de dalende trend wordt voortgezet. Het aantal zaken dat voor de rechter is gebracht is relatief gezien net als vorig jaar toegenomen.

Dit blijkt uit de cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie en uit de Veiligheidsmonitor van de KNVB, die donderdag is gepubliceerd. De cijfers zijn afkomstig uit de Ketenvoorziening Voetbal (KVV), het registratiesysteem waarin politie incidenten rondom voetbalwedstrijden registreert.

Het blijkt dat het aantal incidenten in en rond de stadions (inclusief Europees voetbal) is gedaald van 725 in seizoen 2022/2023 naar 616 incidenten in het seizoen 2023/2024. Deze daling is vooral terug te zien in de Eredivisie. Vuurwerk en geweldsincidenten (tegen bevoegd gezag) zijn nog steeds het meest voorkomend als wordt gekeken naar de soorten incidenten.

Bij het OM zijn afgelopen seizoen 323 verdachten geregistreerd die voetbalgerelateerde feiten hebben gepleegd, welke vooral te maken hebben met geweld, vernieling, discriminatie, vuurwerk, drugs en het niet opvolgen van bevelen. Een seizoen eerder waren dat er op dit moment nog 422.

Het OM heeft in 287 zaken een beslissing genomen voor misdrijfzaken met als classificatie ‘voetbal’, waarbij een relatief groter deel dan vorig jaar werd gedagvaard: van 32 procent naar 54 procent van de gevallen.

De rechter heeft tot dit meetmoment 107 eindbeslissingen genomen, waarbij in de helft van de gevallen een gevangenisstraf is opgelegd. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In circa 40 procent van de gevallen werd een werk/taakstraf opgelegd. Daarnaast heeft de rechter dit jaar 38 keer een locatiegebod of -verbod (een stadionverbod door de rechter) opgelegd, in dertien gevallen in combinatie met een meldplicht.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →